Farönk feldolgozás

Frank Miller faanyag

[mwi_product sku=”CK T910″ cols=”1″ price=”false” type=”view”]A kivágott fák törzsének feldolgozásakor egyszerre több szempontot figyelembe kell venni:

  • a fűrészeléssel kapott deszkán a fa erezete lehetőleg párhuzamosan kell fusson, így ellenállóbb a vetemedésnek
  • az eljárás során a kör keresztmetszetű törzset minél jobban le lehessen fedni a téglalap keresztmetszetű deszkákkal
  • a fatörzs teljes egészét, kérgestül feldolgozzák hasznos anyagként (a deszka mellett a faforgácsból papír, a kéregből mulcs lesz, a fűrészporral pedig kemencét fűtenek)

Az amerikai, fafeldolgozással foglalkozó Frank Miller cég egy remek, közérthető videóban mutatja be, hogy hogyan készítik az asztalos munkákhoz ajánlott, első osztályú léceket. A törzset negyedelik, majd a belsejétől a külseje felé haladva vágnak le egy-egy gerendára való részt. Az első két vágás (A,B, 1, 2 az alábbi képen) lesz a legjobb minőségű alapanyag, ezeken fut úgy az erezet, ahogy az a legelőnyösebb (60°-90°-ot zár be az erezet a deszka lapjával): egyrészt erősebb, másrészt szebb erezetet kapunk.

Quartered, Rift

(Forrás)

A Frank Miller videója a Quartersaw eljárásról:

 

A videót a She Works Wood oldalon találtuk, a hobbiasztalos hölgy annak apropóján találhatta, hogy éppen szép felületű lécet gyalul kézzel.

A feldolgozás után természetesen nagy szerepet kap a tárolás, szárítás és szállítás is. A szárításnál például 30cm-es távolságra helyezik egymástól a deszkákat, és így fújják hosszú időn át levegővel.

Az alábbi képen látható néhány vágási módszer és az eredményül kapott faanyag (a fenti videóban a quartersawn, vagyis negyedelt vágás látható).

Fatörzs vágási tpíusok

 

Ennek a vágási módnak a nyilvánvaló hátránya, hogy adott keresztmetszetű fából a legkisebb szélességű deszkát lehet kivágni (nagyjából az átmérő fele). Más eljárással ennél sokkal szélesebb alapanyagot nyerhetünk ki:

Fatörzs darabolása

(Forrás, további hasznos olvasnivalókkal)


[mwi_product sku=”CK T830,CK T949,CK T948″ cols=”3″ price=”false” type=”view”]


Végül egy érdekes videó az egyik legnagyobb svéd fafeldolgozó cég, a Setra munkájáról:

Kiegészítés:

Vélemény, hozzászólás?