Csavarhúzó 🙂

Számítógépek (PC-k és laptopok) szervizeléshez alapvetően Phillips, vagy ismertebb nevén csillagfejű, keresztfejű csavarhúzóra van szükség.

Asztali számítógépek (PC-k) szerelése

Az asztali gépekben általában kétféle csavarral találkozhatunk.

Számítógép csavarok

Az egyik a durva menetes, alátétes, hatlapfejű csavar, 3,4 x 9mm méretű. Ezt használják a számítógép házának rögzítéseinél (fedőlapok, tápegység rögzítése). Ennek a csavarnak a 7mm hosszú változata ajánlott az alaplapi bővítőkártyák (videókártya, hangkártya, wifi, stb.) rögzítéséhez.

A modernebb számítógépházak esetében (és a brand gépeknél már régóta) egyre gyakoribb megoldás, hogy a házat záró csavarok kézzel is tekerhetőek, illetve a bővítőkártyák rögzítése csavar helyet bepattintható sínnel történik.

A finom menetes csavart a merevlemezek (HDD), optikai meghajtók (CD vagy DVD) beépítésére használják. Ezek 2,9 x 8mm méretűek, kicsit rövidebbek, mint a durva menetes változatok. A menetszámon kívül ezért sem felcserélhetőek a másik csavartípussal, egyes merevlemezeknél beleérhetnek a NYÁK-ba.

A merevlemezek rögzítésének fontosságával kapcsolatosan érdemes megnézni az alábbi a videót. A Sun egyik mérnökét egy hiányzó csavar miatt keletkező latency problémák arra késztették, hogy alaposabban megvizsgálja a vibráció következményeit (a hup.hu portálon bővebben kitárgyalták a videót).

Ajánlat

Mindkét csavar csillagfejű csavarhúzóval szerelhető, Phillips 1 (PH1) méretű ajánlott.

A megfelelő méretű és típusú szerszám használata fontos, mert könnyen elnyírhatóak a csavarok feje.

A kínálatunkban szereplő csavarhúzó családok közül a Xonic szerszámok a legalkalmasabbak az ilyen típusú szerelésekhez.

A kisméretű nyéllel is elegendő erő fejthető ki, a markolat végén található forgó gombot a tenyérpárnán megtámasztva elég az ujjainkat mozgatni, nem kell a csuklót terhelni.

Beragadt csavarokhoz ugyanakkor szükség lehet szélesebb, jobban megmarkolható csavarhúzóra is, ez esetben a Triton XLS vagy Dextro termékcsalád szerszámait érdemes használni, nehezen elérhető helyeken akár hosszú szárú kivitelben is.

Laptopok szerelése

Laptop csavarok

A hordozható számítógépek esetében már nincs egységes csavartípus. Kisebb csavarokat használnak a gyártók, de hosszuk és vastagságuk eltérő. A szerelésükhöz általában PH00 méretű csillagfejű csavarhúzó szükséges, vagy esetenként 8-as Torx (TX8) csavarhúzó:

Laptop csavar, Torx

  • Lapos csavarhúzók (elektronikai és mechanikai szereléshez) és 2 Phillips csavarhúzó.

    Kosárba rakom

Egyéb szerelési feladatok

Merevlemez elektronika

Ha egy merevlemez elektronikája meghibásodik, a rajta lévő adatok lementése lehetővé válik egy ugyanolyan típusú elektronika cseréjével. Az elektronika a lemezekhez csatlakoztatott NYÁK-lap, ennek a rögzítése 8-as méretű torx csavarokkal történik (TX8).

Torx csavar, merevlemez elektronika

Torx csavar, merevlemez elektronika 2

Rögzítő keret

Drágább, igényesebben felépített gépeknél gyakran, hot-swapre alkalmas (menet közben cserélhető), jellemzően szerver számítógépeknél pedig minden esetben sínes vagy fiókos rögzítést használnak, így csavarozás nélkül cserélhető a merevlemez.

Beépítő keret

Beépítő keret 2

A fiókok általában vagy csillagfejű, vagy torx csavarhúzóval szerelhetőek. Az alábbi képen például egy HP NAS (network attached storage) bővítőkerete látható, aminél egy TX10-es csavar fogja a vincsesztert.

A sínek esetében gyakori megoldás a lapos fejű csavar használata is, 4mm körüli fejátmérővel.

Egyéb szerszámok

Rendszeres szerelés esetén előbb-utóbb szükség lesz csipeszre, elemlámpára, kötöződrótra (a ház belsejében futó adat- és tápkábelek rendszerezéséhez), sűrített levegőre (a lerakódó por eltávolításához). Hasznos lehet még kis tárolódobozok, vagy akár tojástartó előkészítése is, a különböző csavarok szortírozásához és biztonságos tárolásához.