Fiskars: Red Dot Design Team of the Year 2020


A Red Dot az egyik legelismertebb terméktervezői díj, amit kiemelkedő ipari designért ki lehet érdemelni. Kiérdemelni nem is elég, jelentős pénzmozgások is szükségesek hozzá. A zsűri döntése alapján jelenleg egy termék háromféle Red Dot díjat kaphat: Best of the Best, Winner és Honourable mention.

1988 óta az egyedi termékek díjazása mellett minden évben kiosztják a Design Team of the Year díjat is, amit a konzisztensen kiemelkedő terméktervezési csoportmunkáért adják: eddig olyan csapatok kapták meg, mint az Apple, a Porsche vagy a Bosch.

 

 

Idén június 22-26. között rendezik meg a Red Dot Design Award eseményt, és ebben az évben a finn Fiskars nyerte el ezt a díjat.

A Fiskarst 1649-ben alapították Finnországban, nevét a gyárnak helyt adó Fiskars faluról kapta. A cég elsődleges profilja a fémmegmunkálás volt, evőeszközöket, háztartási felszereléseket, mezőgazdasági szerszámokat gyártottak.

1967-ben mutatták be a ma már legendás sárga nyelű ollót, ami valószínűleg először jut eszébe az embereknek a Fiskarsról:

Ez volt az első tömeggyártásban készült műanyag nyelű olló, és a történet szerint eredetileg fekete lett volna. Mivel azonban volt egy adag maradék narancssárga műanyag a gépben (valami gyümölcsprés készítése futott azon a soron előtte), ezért gyártottak egy mintát ebből a színből is. A két szín közül a narancssárga nyert, 9 szavazattal a 7 ellenében.

Ez az olló (és későbbi generációi) több, mint 1 milliárd példányban kelt el világszerte. Nem véletlen, hogy a cég színét később módosították is erre a narancssárgára.

Érdekes módon csak 2003-ban védette le a Fiskars ezt a színt Finnországban, és 2007-ben Amerikában.

1972-től kínálják a balkezeseknek gyártott verziót a szintén jellegzetes piros nyéllel, ez az első tömeggyártásba kerülő, ergonómiailag megfelelő balkezes olló.

Azóta folyamatosan fejlesztik az eredeti olló típust, például jobb lett a nyél kialakítása és módosították a pengét, illetve már több tucat különböző célra tervezett olló elérhető a Fiskars kínálatában:

A Fiskars az első Red Dot díját 30 éve nyerte el. Idén a cég tervezőcsapata a Design Team of the Year díjat az indoklás szerint annak köszönheti, hogy az általuk tervezett termékek karakterességét az ergonómia és a felhasználó-barátság adja. Kiemelték emellett még a technikai innováció és az anyaghasználat kombinációját is, ami a Fiskars termékeket különlegessé teszi.

A díjjal járó elismerés része, hogy a Red Dot díjátadó hetének második napján a Fiskars termékdesign lesz a fókuszban, és az esseni Red Dot múzeumban is egy speciális, tematikus kiállítás lesz majd megtekinthető.

Vélemény, hozzászólás?