A fűrészekről

A fűrészeket több ezer éve használja az emberiség, az első példányok réz és bronz alapanyagból készültek asztalosmunkához. A vasfűrészek elterjedésekor jelentek meg a keretek, amik kifeszítették a pengét, így hatékonyabban és pontosabban lehetett vágni. A fűrészek foga eredetileg vagy csak húzás közben, vagy csak tolás közben vágott. A modern fűrészek már mindkét irányban dolgoznak. Emellett az elmúlt évtizedek másik előrelépése, hogy az élezhető (és élezendő) fűrészek helyét átvették a cserélhető fűrészlapok.

A fűrészek fogazata

A fűrészek fogazatának első jellemzője a TPI (teeth per inch), vagyis az egy inchre eső fogak száma. A PPI (points per inch) mutatja a hegyek számát inchenként. Általános szabály, hogy a PPI érték eggyel nagyobb, mint a TPI. 7 TPI 8 PPI Minél nagyobb a TPI, annál finomabban vág a fűrész. Az fogak közti rés méretének szerepe van a por és a forgács összegyűjtésében, így például a fémfűrészek nagyobb TPI-vel készülnek mint a fafűrészek, hiszen a fémreszelék finomabb a faforgácsnál.

A fogak terpesztése (kerf)

Fűrész kerf Ha a fogak ugyanolyan szélesek lennének, mint a penge, akkor a fűrész megszorulna vágás közben, ezért a fogak cikk-cakk alakban futnak a penge alján. A pengére merőlegesen mért fogak közti távolság a kerf vagy terpesztés. A megfelelő terpesztéssel rendelkező fűrész kiválasztása függ a felhasználási céltól, ezért fontos minden munkához a hozzá illő szerszámot használni, illetve a gyártók általános célú termékeit, amennyiben lehetséges. A túl keskeny fogazat megnehezíti a munkát, a túl széles pedig több fűrészport termel, illetve nagyobb erőkifejtést igényel.

Edzett élű fűrészek

Fűrész penge Régebben a fűrészek kemény acélból készültek, a fogakat rendszeresen élezni kellett. A modern fűrészeknél a fogak edzettek, ezért átlagosan ötször annyi használat után tompulnak el, mint a régi fűrészek: cserébe viszont nem lehet újraélezni őket. Ugyanakkor a gyártási volumen megnövekedése miatt a fajlagos költség még így is alacsonyabb, és megfelelő odafigyeléssel az elhasznált pengék is újrahasznosíthatóak. Amennyiben a penge nincs utólagosan színezve, az edzett él felismerhető arról, hogy a hegyek megfeketedtek az edzés során őket ért hőtől. edzett él Természetesen az edzett él nem garancia a minőségre, mind a penge anyaga, mind az edzés minősége gyártónként változik.

Fogazatok típusa

1. Keresztvágó fűrész A keresztvágó fűrész farostok átvágására használható. A fogak erősen kifelé hajlanak, így két árkot vágnak a fába, a két árok közti rost pedig szétmorzsolódik. A keresztvágó fűrészek csak tolóirányban vágnak, és csak a rostirányra merőlegesen használhatóak. 2. Hasítófűrész A hasítófűrészek a farostokkal párhuzamos irányban használhatóak. A fogak alakja véső-szerű, emiatt csak tolóirányban vágnak. A hasítófűrészek használhatóak a farostokra merőlegesen is, de az eredmény nagyon durva felület lesz, mivel a vágás során beletépnek a rostokba. 3. Univerzális fogazat A legelterjedtebb penge, általános felhasználáshoz, hegyes, mindkét oldalán élezett, mély fogazattal. 4. Egyenes fogazat Az univerzális fogazatnál mélyebb és hegyesebb fogazat. Roston át vagy rostirányban is használható. Hátránya, hogy a mély fogak az első pár húzásnál könnyen elakadnak, cserébe rendkívül hatékonyan, gyorsan vág. 5. Gyaluló fogazat Gyaluló fog Ez a fogazat nyers és száraz fa átvágására szolgál. A vágás közben keletkező forgácsot eltávolítja. 6. Gyorsvágó fogazat Gyorsvágó fog Ezeknél a fogazatoknál a fogcsúcsot adó két él mellett egy kis domborítással egy harmadik élt is kialakítanak a pengén. Mivel a penge terpesztése kicsi, így könnyen, gyorsan lehet vágni, a három élnek köszönhetően toló- és húzóirányban is hatékonyan, rosttal párhuzamosan vagy rostra merőlegesen.

Fűrész típusok

1. Gipszkarton fűrész Gipazkarton fűrész Hegyes, keskenypengéjű fűrész, amit gipszkartonok átvágásához és lyukak (például konnektorcsatlakozók) kialakításához használnak. A meredek fogazat gyorsan, hatékonyan vág, elvezetve a port a fogak alól. 2. Illesztőfűrész Illesztőfűrész Hagyományos asztalos fűrész, általában gérvágó ládával használják. A fogazat terpesztése kicsi, a penge gerince merevített. 3. Keretes fafűrész Keretes fafűrész Általában csővázas keretbe fogott fafűrész, mindenféle famunkához, nyers és száraz fához, farönkökhöz. Leggyakrabban gyaluló fogazatú fűrészlappal vásárolható, de a fűrészlap cserélhető. 4. Rókafarkfűrész Rókafarkfűrész Az egyik legelterjedtebb fűrésztípus. Nevét az alakjáról kapta, a róka elkeskenyedő farkához hasonlít. A felhasználási céltól függően megkülönböztetünk ‘first fix’ és ‘second fix’ típust. A first fix fűrészek a gyors munkához valóak, az építkezésnek abban a fázisában, amikor a vágási felület még nem fog látszani az elkészült épületben, miután a burkolatok és a padlómunkák elkészültek. Ezek a fűrészek kisebb TPI-vel készülnek (7-8), így több forgácsot tudnak elvezetni, gyorsabban végezhető a munka. A second fix fűrészeket ajtókhoz, ajtókeretekhez, lábazatokhoz használják, ahol a vágási felület látható. Ezek a fűrészek nagyobb, 11-12 körüli TPI-vel készülnek. 5. Fémfűrész Fémfűrész A fémfűrészek pengéje vékony és hajlékony, ezért keretbe kell feszíteni őket. A C.K fémfűrészek kényelmes nyéllel, gyorskioldó pengerögzítővel készülnek. A pengék cserélhetőek és általában a tolási irányban vágnak. A pengék bimetál anyagúak, egy edzett, kemény ötvözetű vágóélből és egy rugalmasabb gerinc kombinációjából állnak össze, így tartósabbak és biztonságosabbak a tisztán kemény pengéjű fűrészlapoknál. 6. Junior kézifűrészek Junior fűrész Ezek a kézifűrészek a fémfűrészek kisebb kivitelei. A CK Junior fűrész rúgószerűen húzza szét a pengét, megadva a szükséges merevséget. A penge – ellentétben más, hasonló célű gyártók termékeivel – nem lóg ki a keretből. Az Avit minifűrész kerete alumíniumból készült, könnyű és erős, a markolaton kényelmes fogású gumipárnával. A penge csavarral rögzíthető hat különböző szögben, 60°-os intervallumban. Forrás: CK oktatási anyagok, wikipedia.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.