A kés mint szerszám

Tapétavágó, sniccer, szike, biztonsági kés: sok neve van a szereléshez használt késeknek.

Fémházas kés

 

Mit is kell tudni ezekről a késekről?

Ezek a kések – hasonlóan a fűrészekhez – eldobható, egyszer használatos pengével készülnek, általában műanyag vagy fém nyéllel, gyakran gumi borítással. A cserélhető pengéknek két típusa van: a trapéz alakú penge és a tördelhető penge.

Trapéz alakú penge

Trapéz penge

A pengét a kés nyele fixen rögzíti: egyes kivitelekben csavarral, más kivitelekben interlockolt rögzítéssel is. A penge egyik fele kilóg a nyélből, és ha a használattól tompulni kezd, akkor a penge megfordítható, és újra éles pengével dolgozhatunk. Ha mindkét oldal elhasználódott, a nyélbe új pengét lehet tenni.

Tördelhető penge

Tördelhető penge

A penge szakaszonként kitolható a nyélből. Ha a kilógó rész elhasználódik, a bevágás mentén letörhető, és új szakaszt lehet kitolni a nyélből.

A pengék anyaga

A pengék minőségét két faktor határozza meg: az anyaguk és a vastagságuk. A penge anyagának egyszerre kell keménynek lennie, hogy megőrizze élességét, és rugalmasnak, hogy ne törjön el a használat során őt érő, gyakran erős igénybevételtől. Ennek a két tulajdonságnak felel meg a japán eredetű, magas széntartalmú SK2 acél. Az anyag vastagsága határozza meg, hogy mennyire hajlik a penge: minél vékonyabb, annál könnyebben. A vágáshoz viszont a merev él előnyösebb, ezért a C.K és Avit kések trapéz pengéje 0.6mm, ami a kések között a legvastagabbnak számít. A tördelhető kések pengéje szintén SK2 acélból készülnek, de a tördelhetőség miatt kicsit vékonyabbak, 0.5mm vastagak. Az ebből következő hajlékonyságot a C.K késeknél egy rögzítőfejjel iktatják ki, ami sínként fogja a penge végét. A  két késtípus többféle variációban készülhet:

Kihúzható/nem kihúzható pengéjű kés

Visszahúzható penge

Egyes kések trapézpengéje nem fixen van rögzítve, hanem mozgatható mechanikával, így a  penge teljesen visszahúzható a nyélbe. Ennek előnye az, hogy biztonságosan tárolható zsebben, emellett a kés vágási mélysége is szabályozható, ami hasznos lehet például csomagolások vágásánál. A nem kihúzható pengéjű késeknek is van két előnyük: egyrészt olcsóbbak, mivel a nyél mechanikája egyszerűbb, másrészt szilárdabban rögzítik a pengét, nagyobb vágóerő fejthető ki velük.

Önvisszahúzó kések

Önvisszahúzó penge

Ezeknek a késeknek a nyelén egy tológomb található: a gomb megnyomásával kicsúszik a penge, de az elengedésekor vissza is csúszik. Ez megelőzi a nyitva felejtett kések által okozott baleseteket.

Automata kések

Automata kés

A hagyományos trapézkéses megoldások úgy működnek, hogy a nyelet szét kell csavarozni, majd megfordítani a pengét. Az automata kések belsejében egy tár található, amiből az új pengék egy gombnyomással a régi, elhasznált penge helyére kerülnek (ami szintén egy gombnyomással eltávolítható).  

Vélemény, hozzászólás?