A tűzcsapok színes világa

Tűzcsap örökbefogadás

A szentendrei Hawle Kft. a napokban vehette át a Magyar Termék Nagydíjat a h8 jelű tűzcsapjáért és a termékhez nyújtott szolgáltatásokért. A díjhoz gratulálunk, nem utolsósorban azért, mert szeretjük a tűzcsapokat.

Hawle tűzcsap

Ennek a tűzcsapnak a két, hozzánk hasonló laikusok számára talán legérdekesebb tulajdonsága, hogy egyrészt a víz elzárása után automatikusan kiürül a tűzcsap, másrészt a tűzcsap kidöntése esetén a csap föld alatti része és a zárszerkezet épségben marad, nem tör ki a víz egy baleset után sem. A filmekben nyilvánvalóan nem Hawle h8 tűzcsapoknak mennek neki.

 Mivel mások is szeretik a tűzcsapokat, nem meglepő, hogy rengeteg gyűjtemény található az interneten. Mivel köztéri műtárgyról van szó, a szigorú funkcionalitás mellett azért arra is van igény, hogy jól nézzenek ki a környezetükben.

Ez a tűzcsap például kifejezetten jól néz ki a zöld bokrok között. Itt nem csak a forma, de a karbantartott festés is hozzájárul a kellemes összképhez.

Ezek pedig az American Foundry and Mfg. által gyártott National modellek, és domború felirattal vagy sárgaréz táblával díszítették őket: 1. kép, 2. kép

A fenti képek – ahol több száz további tűzcsapot találhatunk – a Firehydrant.org oldalról vannak, ahol a gyűjtemények mellett azt is megtudhatjuk, hogy egyes területeken a tűzcsapok sapkájának a színe azt jelöli, hogy milyen nyomású víz nyerhető ki belőle.

Ahogy azt tudjuk, a tűzcsapoknak mindig jól megközelíthetőnek kell lenniük, egy érdekes kezdeményezés a bostoni Adopt a Hydrant (Gondoskodj egy tűzcsapról) önkéntes program: a jelentkezők vállalják, hogy az általuk örökbe fogadott tűzcsapot kiássák a hó alól nagyobb havazások után. 


Szerszám ajánló:

[mwi_product sku=”CK T3659A,CK T3979″ cols=”2″ price=”false”]

Vélemény, hozzászólás?