Egy nap a biztonságos asztalosmunkáért

A népszerű asztalos blog, a Wood Whisperer, idén ötödik éve hirdeti meg május 1-ére figyelemfelkeltő jelleggel a “Biztonságos asztalosmunkáért” elnevezésű napot. A képre kattintva olvasható a felhívás: The Wood Whisperer - Safety Day   A kezdeményezés célja, hogy a résztvevő blogok és hírportálok a nap alkalmából felhívják a figyelmet a biztonságos munkakörülmények fontosságára a témához valamilyen módon kapcsolódó cikkel. Az idei évben a Netszerszám blogja is csatlakozik a “Biztonságos asztalosmunkáért” naphoz. A bejegyzésünk témájául a múlt héten a Furdancs blogban megjelent, “Szekerce, balta, fejsze” című cikkben már említett, az Amerikai Közlekedési Minisztérium által publikált tananyag, a fejszék biztonságos használatáról szóló részét választottuk. A fenti cikk sok hasznos biztonsági tanáccsal látja el a fejszével, baltával dolgozó munkásokat, látványos, jól érthető ábrákkal szemléltetve a körülményeket, munkafázisokat.

A tompa balta veszélyes

A tompa balta használata veszélyes, a fatörzsről lecsúszó fej a lábunkba vágódhat

Ideális vágás

Hogyan vágjunk éket a fatörzs két oldalára, hogy abba az irányba dőljön, ahogyan terveztük

Gallyazas 2

A fatörzs gallyazását mindig az átellenes oldalon kell végezni, és sosem szabad a fatörzs fölé állni

Helyes fejsze tárolás

Hogyan támasszuk le fejszénket úgy, hogy az biztonságos legyen: egy és kétfejű fejsze esetében

Gallyazas

Mindig az ág növésének irányába vágjunk gallyazáskor

Farönk vágás

Ha a fa törzsébe vágunk, akkor érdemes 45 fokban végezni azt, a tompább szög nem hatékony, az élesebb viszont veszélyes, mivel továbbcsúszhat a penge

Fadöntés környezet

Mielőtt nekilátnánk a fa kidöntésének, bizonyosodjunk meg arról, hogy a kinyújtott fejsze távolságában semmilyen akadály nem található. Ha szükséges, tisztítsuk meg a területet.

Vélemény, hozzászólás?