Az év szerszámai 2018 – PTIA kiadás

A Pro Tool Innovation Awards (PTIA) a Pro Tool Reviews (https://www.protoolreviews.com/) oldal által évente kiosztott díj. A díjakat azoknak a termékeknek ítélik, amelyek a megítélésük szerint a legtöbbet tesznek a szerszámipar fejlődéséért, átalakításáért, javításáért, a legjobban képviselik a haladást.

A Pro Tool Reviews az egyik legnagyobb olvasottságú és legtermékenyebb szerszámokkal foglalkozó hír- és tesztoldal, ezért az általuk kiosztott díjak valódi elismerést jelentenek. Szerzőik újságírók és iparági szakértők, akiknek a kezei közt évente sok száz szerszám megfordul.

Amit szem előtt kell tartani, hogy ez egy amerikai médium, főként amerikai olvasóknak, amerikai termékekkel és amerikai hirdetőkkel. Nem mellékes az sem, hogy ahhoz, hogy egy termék indulhasson a versenyen 2018-ban kellett forgalomba kerülnie Amerikában, valamint a gyártónak egy viszonylag borsos regisztrációs díjat kell fizetnie (az early bird nevezés 55.000 forint körül van). Minden egyes benevezett termék után.

A fentiek miatt nem meglepő az erős Milwaukee fölény, de egy áttekintés erejéig érdemes foglalkozni a díjazottakkal, képet kaphatunk arról, hogy mik számítanak kiemelkedően jó szerszámoknak, kik a kurrens gyártók egy-egy területen.

A PTIA 2018 eredményei itt olvashatóak.

A díjat idén hatodszorra osztották ki, ahol érdemes, visszatekintettünk az öt évvel ezelőtti, 2013-as díjazottakra is, több helyen érdekes változások történtek ennyi idő alatt.

Kellékek, kiegészítők

Körfűrészlapban senki nem tudta megszorítani a Diablot (az olasz Freud egyik termékvonala, kifejezetten fűrészlapokra specializálódtak). A legjobb kombinált körfűrészlap kategóriáját (fémhez és fához egyaránt használható korongok), a fémvágó körfűrészlapok, a fához (illetve gérvágóhoz) használható körfűrészlapok, ráadásul a szablyafűrészekhez való fa fűrészlapok kategóriáját is megnyerték. Emellett a legjobb csiszolókorong is tőlük érkezett.

Természetesen tarolt a Milwaukee is, a legjobb auger bitet/fúrószárat, bittartót, a fémhez és a fához való lyukfúrót, lépcsős impakt bitet is náluk találta a zsűri.

A Lenox fémhez való fűrészlapjai is remekeltek, szúrófűrészhez és szablyafűrészhez is ők kínálták a legjobbat kiegészítőt.

Említésre érdemes még a Dewalt, akik egy kézi csavarozóhoz illeszthető kanyar adapterrel győztek.

Kellékek, kiegészítők – PTIA 2013

Azok a nagy nevek, amik a fenti listából fájóan hiányoznak, 5 évvel ezelőtt még megvoltak. A Bosch egy multiszerszám pengével, valamint a Daredevil és a Blue graphite fúrószárral is nyert, de a Hilti lyukas fúrószára is győzni tudott. A Milwaukee akkor még csak két trófeát vitt el, ugyanúgy, ahogy a Klein is.

Rögzítéstechnika

Győzött a papírforma, a Hilti négy kategóriából kettőt vitt: a Kwik Cast horgonnyal és a hibrid ragasztóhabarccsal is nyertek. Díjazták még a Proferred gipszkarton csavarjait, és a Beck LignoLoc fa rögzítőcsavarjait.

Beton és kő

Ez szintén a Hilti birodalma, vitte is a legtöbb első helyezést: gyémánt fúró, vésőkalapács, hűtő- és szennyvízkezelő gép (gyémánt fúróhoz), betonfúró kapott díjat. A másik piros-fehér gyártó darabra csak kicsit maradt le, a Milwaukee Redstick szintező, önélező vésőfej és porzsák kapott díjat, de azért elég nagy szakadék tátong köztük.

Öröm látni a díjazottak közt a Husqvarna darabológépet, a Metabo falvésőjét és a vicces nevű Skilsaw Medusaw betonvágó fűrészt.

Vezetékes szerszámok

Érthető, de érdekes döntés, hogy az első díjazott vezetékes szerszám kategóriában a Dewalt vezetéknélküli internetet megosztó Wifi Access pontja. Győzött még a Wagner hőlégfúvója, a Metabo polírgépe és a – figyelem, megint Skilsaw-féle szóvicc következik- Skilsaw Super Sawsquatch körfűrésze és a HD szablyafűrésze.

Vezetékes szerszámok – PTIA 2013

Nem is az a megdöbbentő, hogy kik, melyik évben nyertek díjat, hanem az, hogy míg 2018-ban már csak 4 díjat osztottak (nyilván nem is neveztek túl sokan), addig 2013-ban 12-t. Bosch, Festool, Ridgid, Skil, Makita – velük szinte már csak az akkus gépeknél lehet találkozni.

Vezetéknélküli szerszámok

Összesen 35 kategóriában hirdettek győztest, ebből 16-ot a Milwaukee vitt el. Ilyen például a One-Key rendszer, sarokcsiszoló, daraboló, impakt csavarozó, multiszerszám, szablyafűrész, forrasztópáka, porszívó, és a többi.

A Metabo elvitt egy nagyon fontos díjat, a LiHD (nagy sűrűségű Li akku) technológiájuk valóban úttörő, ez fájhatott a Milwaukee-nak. Emellett a kombinált vezetékes-vezeték nélküli rendszerüket és a szúrófűrészüket is díjazták.

A Dewalt felsőmaróval, excentercsiszolóval és akkutöltővel tudott nyerni, a Makita akkus fűrészekkel tarolt: két körfűrésszel és egy gérvágó fűrésszel győztek.

A Hilti egy porszívóval és az AT modullal felszerelt impakt csavarozóval érdemelte ki a kupát.

Vezetéknélküli szerszámok – PTIA 2013

2013-ban már erősen feljövőben voltak az akkus gépek, akkor 27 díjat osztottak, és ebből 13-at vitt el a Milwaukee. A Makita akkor is három kategóriában győzött, de az idei listából nagyon hiányzó Bosch is elvitt két első helyezést.

Kéziszerszámok

Ebben a kategóriában 24 díjat osztottak, és elég nagy a szórás is, a Milwaukee mellett sok más gyártó is elismerést kapott – sajnos többnyire csak a tengeren túlról. A Milwaukee a következőkkel nyert díjat: teleszkópos erővágó, krétaporos jelölő, csőhajlító, kábelszerelő kés, mérőszalag, racsnis dugókulcskészlet és végül csőkulcs.

A Dewalt kalapáccsal és szögkeresővel remekelt, a Bostitch pedig egy padlószögelést segítő guruló állvánnyal tudott nyerni. Díjazták még az Irwin szorítófogóját, a Klein összecsukható kézifűrészét, multiszerszámát és 7 az 1-ben csavarkulcsát.

Kéziszerszámok – PTIA 2013

5 éve még két európai gyártó is befért, az egyik egy Knipex fogó volt, a másik az angol Ox, akiknek a vízmértékét és a spakniját díjazták.

Szerszámtárolás

Ez a kategória kiegyensúlyozott végeredményt hozott, minden kategóriát más gyártó nyert.

A Fluke rendszerező hátizsákkal, a Stanley falra szerelhető munkaasztallal, a Milwaukee a Packout moduláris tárolódobozokkal, a Dewalt görgős szerszámszekrénnyel vitte el a maga díját.

Munkaruházat és munkavédelem

Ezt a kategóriát is a Milwaukee vitte, köszönhetően a fűtött ruházatainak (kabát és kesztyű) és akkus lámpáinak, ez utóbbiból négyet is díjaztak.

Nyitókép: Clark Young on Unsplash

Vélemény, hozzászólás?