Sok múlik a néven

A gyártó cégek a termékeiket cikkszámokkal látják el, ez az egyedi azonosítójuk. Egy-egy szerszámgyártónak pedig akár több ezer különböző terméke is lehet. A cikkszámokat ezért valamilyen logika szerint választják, a hasonló termékek hasonló cikkszámmal futnak.

Néha azonban elengedik a gyeplőt a marketing részlegen, és nevet adnak egy terméknek. Általában csak addig merészkednek, hogy “Super” vagy “Extra” vagy “High Duty”, de van pár üdítő kivétel is, amik eléggé betalálnak. Szerintem gyorsan átmegy majd, hogy mire gondolok.

Brute

Egy bontókalapácsnak mennyivel menőbb név ez, mint például az, hogy HM1810X3?
Sokkal.

DareDevil

A Marvelnél egy vak ügyvéd, aki éjszaka rendet tesz a városban, a Boschnál az összehasonlító tesztek visszatérő győztese fafúrás kategóriában.

Raptor

Annyira szembeötlő a hasonlóság, hogy nem tiszta, melyik kapta a nevét a másikról.

Hultafors Wetterhall és Qvarfot

A Wetterhall hajítóbaltát Bo Wetterhallról nevezte el a Hultafors. Ő az a dolgozójuk, aki a legtovább volt a cég alkalmazottja. Hálából elneveztek róla egy baltát.

A Qvarfot gallyazó fejsze pedig egy, a Hultaforsnál dolgozó, több generációs kovácsmester dinasztiáról kapta a nevét, őket szintén egy saját fejszetípussal jutalmazta a cég.

Jó lehet egy ilyen cégnél dolgozni.

Alligator

Amikor a Black&Decker board meetingen valaki bedobta ezt a nevet ennek a terméknek, szerintem nem volt ellenszavazat. Amúgy már a kinézete is annyira durva, hogy még LLP120 néven is beleszeretne az ember.

Fubar, Wonderbar

Angolul a prybar feszítővasat jelent.

Wonderbar: csodapálca.
Fubar: betűszó, fucked up beyond all reason.

Joker

A Wera szerszámgyár a Jolly Joker kártyalap sokoldalúságát és értékét akarta elsősorban kidomborítani ezzel a névvel, de simán bele lehet látni Batman ősellenségének a vigyorát is.

Zyklops

Küklopsz a görög mondák egyszemű óriása, értem, mire gondoltak. Szintén Wera.

Koloss

A racsnis kulcsok feje általában kemény és nehéz, ezért mindenkinek van olyan ismerőse, aki használta már kalapácsként. Pedig nem szabadna, senki ne használja arra.

A Wera Koloss viszont kifejezetten kétfunkciós, kulcs és kalapács egyben. Kolosszusnak egyébként a különösen nagyméretű szobrokat hívják.

Ghostrike, Apocalypse

Bear Grylls túlélőmédiaszemélyiségtől igazából munkaköri kötelesség ilyen macsó nevekkel árulni a cuccait, igy is tesz, köszönjük.

James, Hetty és Harry

Bohókás kis tréfamesterek. Nagyon cukik. És gyárilag ilyenek, a Numatic gyártja őket.
Ettől még utálok porszívózni.

Azok, akik gyakran használnak szerszámokat akár munkában, akár kedvtelésből, gyakran kötődnek hozzájuk érzelmileg. Van kedvenc kalapácsuk, régi jó csavarhúzójuk, bevált fúrógépük.

Ezek a nevesített szerszámok különösen alkalmasak arra, hogy pozitív érzelmeket váltsanak ki, és megfigyelésem szerint a gyártók is a megkülönböztetett figyelem jeleként élnek ezzel az eszközzel. Úgyhogy hajrá, éljenek a menő szerszámok!

Mit hagytam ki? Kommentben várom.

Vélemény, hozzászólás?