Szakmunkásképzés karanténban

A hirtelen jött nagy mennyiségű szabadidőt sokféleképpen használják ki az emberek. Sorozatok végignézése, otthoni edzések, mások segítése, extrém aktivitás közösségi oldalakon, ilyesmiket látok magam körül.

Egyike a produktív elfoglaltságoknak a tanulás. Magyarországon leginkább informatikai képzéseket láttam népszerűsíteni, mint például tanulj meg egy programozási nyelvet, ismerd meg az IT-t, stb. Érthető, ezek a képzések távoktatásban tényleg jól elvégezhetőek, és valóban szükség van informatikusokra.

Amire viszont még szükség van, az az építőipari szakember. Az amerikaiak ezt a szakmát úgy hívják, trader, ami magyarul leginkább az építőipart jelenti, új házak építését, régiek felújítását, javítását. Vagyis ebbe a témakörbe tartozik a villanyszerelő, tetőfedő, vízvezetékszerelő, ács, stb. Nos, ezekből még inkább hiány van nálunk is, meg máshol is, ezért jó befektetés ezen a téren tanulásba fektetni.

Itthon sajnos a sok negatív tapasztalat miatt elég rossz a konnotációja ezeknek a szakmáknak. De ha valaki a pozitív példákra kiváncsi, megnézheti, hogy Amerikában milyen státuszt jelent egy jól menedzselt munkás szakember csapat például az Extreme Makeover sorozatban, vagy akár ennek a magyar változatában, a Viasaton futó Álomépítőkben.

Az építőipar alapvetően nem egy távoktatásos szakma (bár jónéhány asztalosnak van oktatási célú Youtube csatornája), mindenesetre kezdésnek jó lehet a Channellock új sorozata, amit kifejezetten azoknak készítettek, akik ebben az irányban szeretnék képezni magukat.

A Channellock egy régi, jónevű amerikai cég, a fogók széles választékát kínáljak: harapófogó, csípőfogó, vízpumpafogó, kábel- és lemezvágók, állítható csavarkulcsok, minden van nekik. Nem mellesleg a továbbképzésbe már eddig is invesztáltak a Trade-up programukon keresztül.

A Channellock tehát egy kilenc hetes oktatási sorozatot készített, hegesztésről, épületgépészetről (ez egy amerikai összefoglaló név, a HVAC – heating, ventilation, air conditioning; vagyis fűtés, légtechnika és klíma) és vízvezetékszerelésről.

Ezek a Channellock Youtube oldalán jelennek meg majd, Trading knowledge a sorozat elnevezése, és eddig 4 epizód jelent meg.

Rövid, pár perces ismertetők, az angol nyelv gyakorlására is kiválóak.

Az eddig megjelent videók:

Bevezetés a hegesztésbe

Készítsünk ajándékot! (a hegesztés a gyakorlatban)

Csavarok és anyacsavarok

Szerszámbemutató

Intelligens termosztát beüzemelése

Vélemény, hozzászólás?