A legjobb csavart úgy fogják hívni, hogy UniGrip?

UniGrip csavar

Szeptember 30-án egy Kickstarter kampányt indított az Outlaw Fasteners: $100.000-t szeretnének összegyűjteni az új, UniGrip csavarok gyártásának megkezdéséhez.

Mi az a Kickstarter?

A koncepció lényege, hogy a felterjesztett ötletek, termékek, projektek elindulásához szükséges pénzt apró részletekben magánszemélyek – vagy akár cégek – adják össze. A siker kritériuma a crowdfoundingnál az, hogy az előre rögzített időkereten belül a szintén a meghirdetéskor megállapított minimális pénzmennyiség összegyűljön.

(Forrás: bitport.hu)

Az UniGrip csavartípust úgy tervezték, hogy minden jelenlegi típusnál jobb legyen: lapos, phillips, torx, hexa, stb., bár láthatóan facsavarokra koncentrálnak elsősorban. A csavarok fejkialakítása belső nyílású, hatszögletű, kettő vagy három lépcsővel (a csavar méretétől függően), vagyis összesen 12-18 síkfelületen érintkezik a csavarhúzó/bit a csavarral. Ez valóban sokkal több, mint ami jelenlegi csavarokra jellemző.

Ebből a kialakításból a következő előnyök származnak a gyártó szerint:

  • nincs elnyírt csavar
  • nem esik ki a csavar a bitből/csavarhúzóból
  • a csavar mindenképpen egyenesen áll a biten, nem lötyög és nem dől el semmilyen irányba
  • nem kell munka közben bitet cserélni, mivel ugyanaz a bit/csavarhúzó jó bármilyen csavarmérethez
  • nincs szükség előfúrásra

A fenti tulajdonságoknak csak egy része függ össze az UniGrip fejjel, van még pár előnyös tulajdonsága a várhatóan gyártásba kerülő csavartípusnak:

UniGrip csavar 2

A csavarmenet után látható kiszélesedés egyrészt öntisztítóvá teszi a csavart, másrészt ha két gerendát akarunk összecsavarozni, akkor ez megakadályozza azt a jelenséget, hogy amikor a csavar elkezdi magát befúrni a második gerendába, akkor a két gerenda eltávolodik egymástól, szétcsúsznak. A kiszélesedés miatt a felső gerenda nem tud feljebb csúszni a csavaron.

 UniGrip önbehajtó csavarA másik specialitás az önbehajtó hegy, ez egyes esetekben szükségtelenné teheti az előfúrás feladatát.

Az egyik legnagyobb amerikai szerszámblogger, a Toolguyd tesztelte is a csavart, nagyon kedvező benyomásokat tett rá. A csavarok kivitelezési és anyagminősége szerinte egy szinten van a német Spax csavarokkal.

 

 


Vélemény, hozzászólás?