A vízmértékekről

A vízmérték széles körben elterjedt, egyszerű, praktikus szerszám, ami a lényegét tekintve semmit sem változott kitalálása, a XVII. század óta. És mégis: tudta, hogy a legjobb vízmértékek 1 méteren legfeljebb 0.5mm-t tévedhetnek? Vagy azt, hogy mire jó a mágneses szintező? És gondolkodott már azon, hogy mivel lehetne még praktikusabbá tenni a használatukat? A C.K megtette.


  A XVII. században Melchisédech Thévenot író, tudós, térképész, feltaláló és sokminden más, megalkotta a mai szintezők elődjét. (Thévenot egyébként a szerzője az Úszás művészete című könyvnek is, meglehetősen szórakoztató olvasmány.)

kerek szintező (Kép forrása: wikipedia.org)

Ez a szerkezet ugyanolyan elven működik mint a modern vízmértékek: a zárt üveg vízzel van töltve, egy kis buborék levegő maradt csak benne. Az üveget tartó lapot egy sík felületre fektetve ellenőrizhetjük, hogy az vízszintes-e: ha igen, akkor a buborék pontosan a középső kör alatt lesz. Ez a forma egyébként egyes gyártók kínálatában ma is megtalálható, bull’s eye level néven érdemes keresni.

A manapság használt szintezőkkel a mérést hasonlóan egy kis üvegcsébe (libella) zárt buborék figyelésével végezhetjük: ha a buborék pontosan a két csík (graticule rings) között van, akkor a mérőeszköz a libella állásától függően vízszintes vagy függőleges.

libella

A libella anyaga plexiüveg: gyakorlatilag törhetetetlen, precízen megmunkálható és átlátszó. A belsejében található egy olajból kivont folyadék: enyhén fluoreszkál, ezért rossz fényviszonyok közt is jól látható, emellett -114 fokig fagyálló.

A legtöbb vízmértékben két libella található: az egyikkel a vízszintes, a másikkal a függőleges irányt mérhetjük. Általában véve minél hosszabb a szintező, annál pontosabb a mérés. Ez elsősorban a gyakorlati használatra vonatkozik, a gyártástechnológiai és minőségbiztosítási fejlesztések révén a C.K és Avit vízmértékek hosszuktól függetlenül méterenként legfeljebb +/-0.5mm-es hibával mérnek (ami 0.0285°-nak felel meg).

Avit 02031 vízszintező

A legelterjedtebb kialakítású vízmértékek közét tartozik az Avit 02031 szintező. 1 méter hosszú, alumínium szelvényből gyártott, három libellás eszköz. Függőleges, vízszintes és 45°-os mérésre is alkalmas.

Avit 02030 víszintező

Az Avit 13595 vízmérték mindössze 23cm hosszú, de szintén 3 libellás. Emellett a szintező oldalán mágnescsík fut végig, megkönnyítve ezzel az acél áthidalók, gerendák vagy állványzatok telepítését: a rögzített eszköz szabaddá teszi mindkét kezet.

A szintező két vége elkeskenyedik, hogy könnyebben lehessen becsúsztatni a zsebbe, ami a már említett 23cm-es hossz miatt a kézenfekvő tárolási mód.

Vízmérték C.K T3482

Utoljára maradt a CK T3482-es vízmérték, ami méretre és alakra a már bemutatott mini-Avithoz hasonlít, 21cm hosszú, elkeskenyedő forma. Közel nyolcszoros árral.

Ennek természetesen megvan az oka:

  • A szerszám alapja egy kétlibellás (függőleges és vízszintes) szintező. Az oldalán végigfutó mágnescsík azonban V-alakot formáz, így könnyebben és stabilabban illeszthető a hengeres tárgyakhoz, csövekhez, rudakhoz.

  • A harmadik libella kivehető a testből, így egészen szűk helyeken, mint például kapcsolószekrényekben is lehet dolgozni vele – természetesen mágneses ez is.
  • Ez a mini-szintező ráadásul kötélre is akasztható: építkezéseken, felújításoknál gyakran használnak kifeszített kötelet szintjelzésre, ez kisméretű, könnyű vízmérték pedig ráakasztható erre a kötélre, megkönnyítve a pontos mérést.

    Szintező kötélen

Vélemény, hozzászólás?