Vancouver már a jövőnek építene

Május közepén, a New Cities Summiton, Párizsban mutatták be Vancouver fejlesztési koncepcióját, a V-Pole-t. Douglas Coupland író, designer ötletét karolta fel Gregor Robertson, Vancouver polgármestere, elébe menve a várható igényeknek.

V-Pole koncepció fénykép

A terv lényege, hogy a város lakóinak drótnélküli kommunikációs igényét minél jobban kiszolgálják: az oszlopok teljes kiépítettségben egyszerre telefonátjátszók, parkolóórák, wifi hotspotok, egy beépített képernyő révén internetes kioszkok, ráadásul autóút közelébe telepítve földi csatlakozású töltőállomások is elektromos autók számára. V-Pole technikai kép A rendszer magját a Bell Labs és az Alcatel Lucent közös fejlesztése, a lightRadio adja. Ennek a készüléknek a lényege, hogy a mobil szélessáv adatforgalmát hatékonyan szolgálja ki, több, kisebb cella kialakításával nagyobb sebességet tud biztosítani, mint a jelenlegi megoldások. Emellett kisméretű (a Rubik-kocka hasonló nagyságú), így például a fenti koncepcióba is tökéletesen illeszkedik. Mivel Vancouverben jelenleg öt mobilszolgáltató van, mindegyikük elhelyezheti saját lightRadio készülékét az oszlopban. A lightRadio több telefonos szabványt is támogat (2G, 3G, LTE, különböző frekvenciák) és üvegszálon keresztül, szélessávon kapcsolódik a mobilszolgáltató hálózatához. A V-Pole sajtóbejelentése (pdf) A V-Pole rövid ismertetője (pdf) A lightRadio ismertetője (pdf) A koncepció érdekes és jó elképzelni mind használatban, mind városképben, de azért pár technikai kérdés felmerül ezzel kapcsolatban:

  • Nyilván nem lehet az összes meglevő mobilcellát átállítani 3-4 méter magas oszlopokon lévő fejállomásra.
  • Erősen ki vannak téve a rongálás veszélyének (a National Postban megjelent hírnél ezt többen is kiemelik, a hoki-rangadók utáni utcai felfordulásokat emlegetve).
  • A lightRadioból készült már működő példány, de használata még nem elterjedt.

Mivel a tervező alapvetően designer, ezért szép színpárosításokat is készített a tervhez: V-Pole színskála

Vélemény, hozzászólás?