Szerszámgép akkumulátorok – Boschtól Skilig

Skil akku gif

Akkus szerszámgépek vásárlásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen akkumulátorcsaládot kínál hozzá a gyártó.

Ha egy gyártó valamelyik platformjába bevásárolunk, akkor onnantól kezdve a következő szerszámgép beugró költsége ezen a platformon sokkal alacsonyabb lesz, mintha más gyártó termékébe ruháznánk be.

Ha valaki például vásárol egy Dewalt 18V fúrógépet készletben, töltővel és 3 akkumulátorral, az legközelebb a multiszerszámot jó eséllyel nem a Boschtól fogja venni, hanem marad a Dewalt 18V vonalnál, hiszen legfeljebb egy új akkumulátorba kell beruháznia, de lehetséges, hogy elég egy akku nélküli gépet venni.

Emiatt az első gép megvásárlása hosszú távon eldöntheti a márkahűséget.

Ritkábban kerül szóba azonban az, hogy egy gyártó hány különböző feszültségű akkumulátort forgalmaz – ezek gyártón belül sem kompatibilisek, egy 12V-os Makita gép nem működik egy 18V LXT akkumulátorral. Vannak, akik 4 különböző feszültségű akkumulátort kínálnak, mások viszont csak 2-t.

A szélesebb spektrum előnyös lehet, ha például egy 10.8V-os gép elegendő egy munkához, és szeretnénk kihasználni az ezzel járó kisebb súlyt és méretet, sok gépnél viszont ez elaprózhatja az akkumulátorok kompatibilitásának előnyét.

Ennek megfontolásához nyújt segítséget ez a cikk, végigvesszük a legnagyobb gyártók kínálatát, ki, milyen akkumulátorokat tesz elérhetővé a gépeihez. A gyűjtésben csak a Li-ion akkumulátorokat tüntettük fel.

Bosch akkumulárok

Az ipari Bosch Professional szerszámgépek 12V, 14.4V, 18V vagy 36V feszültségen üzemelnek.

Bosch akkumulátorok – technikai háttér

  • Coolpack: az akkumulátorok nagy problémája a melegedés. Használat vagy töltés közben az energiát biztosító vegyi folyamatok rengeteg hő felszabadulásával járnak, csökkentve ezzel az akkumulátor teljesítményét és egyben élettartamát is.Bosch Coolpack akkumulátor
    A Bosch aktívan fejleszt ezen a területen, a Coolpack és a Coolpack 2.0 akkuk extra hűtést kapnak.
  • Wireless töltés: a Bosch egyes akkuit már a mobiltelefonoknál is ismert vezeték nélküli töltéssel is megvásárolhatjuk. Nem kell belecsúsztatni az akkut a töltőbe, csak rátenni egy lapra.
    Bosch vezetéknélküli töltés
  • Syneon chip: a Bosch Intelligent electric control system megoldásának a lelke, ez az egység segít abban, hogy a szükséges energiát az akkumulátor biztosítsa, de annál többet ne, vagyis elsősorban energiatakarékossági előnyei vannak. Ilyen, vagy ehhez hasonló chipje a többi gyártónak is van, de a Bosch szeret külön hangsúlyt fektetni erre.
  • 5 LED indikátor: sok akkumulátoron taláható LED-es töltöttségkijelző, de általában 3-4 LED-del, ahogy a legtöbb Bosch akkumulátornál is, az 5 LED külön extra. Ezek a kijelzők informatívabb visszajelzést adnak. Nyilván nem a világ legnagyobb újítása, de használat közben gyakran hasznos.

bosch gba 12vBosch GBA 12V

A legkisebb akkucsalád, a 10.8V és 12V-os gépekkel kompatibilis, a 10.8V feliratú akku technikailag ugyanolyan, mint a 12V-os.

1.5Ah, 2.0Ah, 3.0Ah és 6.0Ah teljesítménnyel kapható jelenleg.

A formáját úgy alakították ki, hogy a szerszámgép nyelébe lehessen becsúsztatni.

Kisebb gépeket, fúrókat, lámpákat, mérőszerszámokat árulnak ebben a termékcsaládban.

Bosch GBA 14.4V

Egy köztes lépcső, gyakorlatilag csak fúró-csavarozó gépeket kínál a Bosch 14.4V-vel.

3.0Ah és 4.0Ah teljesítménnyel vásárolhatunk akkut.

Bosch GBA 18VBosch GBA 18V

A Bosch kínálatának a legjavát ebben a szegmensben nyújtja: sarokcsiszolótól kezdve a fúrógépeken és multiszerszámokon át a körfűrészek, csiszolók, impakt kulcsok mind-mind 18V-os. A 18V-os akkuk a gyártó állítása szerint 2008 óta kompatibilisek, tehát azóta bármelyik 18V gép bármelyik 18V akkuval képes működni.

Ennek megfelelően az akkukínálat is nagy:

2.0Ah, 2.5Ah, 3.0Ah, 4.0Ah, 5.0Ah, 6.3Ah a jelenleg elérhető akkuk sora.

Bosch ProCORE 18V

A 18V gépeknek külön termékcsaládot is létrehozott a Bosch: a ProCORE akkumulátorok elképesztően kicsik, és elérhetőek extra nagy teljesítménnyel is.

Ezen a képen illusztrálják, hogy a 4.0Ah-s ProCORE akksihoz képest mekkora a GBA 18V:
Bosch proCORE 18V

A ProCORE akkuk természetesen kompatibilisek az összes Bosch 18V géppel, és 4.0Ah, 7.0Ah, 8.0Ah és 12.0Ah teljesítménnyel kaphatóak.

Bosch GBA 36V

Ezek a gépek már olyan erősek, mint a kábellel 220V-ról működő párjaik.

A kínálatban leginkább extra erős ütvefúrók szerepelnek, az akkumulátorok pedig 2.0Ah, 4.0Ah, 6.0Ah és 9.0Ah teljesítménnyel érhetőek el.

Bosch 36V ütvefúró

Bosch Do-it-Yourself akkumulátorok

A Bosch barkács / otthoni felhasználásra szánt termékcsoportja a 10.8V/12V, 14.4V és 18V-os platformokat használja, de ezek az akkumulátorok nem kompatibilisek a kék Bosch megfelelő családjaival.


Dewalt akkumulátorok

Dewalt Flexvolt akkumulátrorok

A Dewalt akkumulátorainál egy érdekességgel kell kezdeni: 2011 körül, amikor a Dewalt elkezdett egy teljesen új Li-ion akkumulátor-családot bevezetni a 18V platformon, arra készültek, hogy az amerikai felhasználók körében (ez a legnagyobb piacuk) kavarodást fognak okozni.

 

A régi 18V eszközök és akkuk nem voltak kompatibilisek az új 18V akkukkal, ezért úgy döntöttek, hogy 20V Max * néven fogják az új 18V-s szerszámgépeket és akkukat forgalomba hozni. Ezzel el akarták kerülni, hogy ha valaki vesz egy új gépet akku nélkül, arra gondolva, hogy majd használja a meglévő 18V akkukkal, akkor otthon realizálja, hogy ez így nem fog menni.

A 20V Max* elnevezést kapták tehát az új termékek, és egy kis jelzéssel tudatták a vásárlókkal, hogy a nominális feszültség 18V továbbra is, a maximális a 20V, de persze finoman benne volt az is, hogy a nagyobb szám erősebbet is jelent (de nem).

Mindez azonban csak Amerikában van így, a világ többi részén (így nálunk is) a Dewalt 18V XR néven fut ez a termékcsalád. És ez valóban csak matricázás, a 20V Max* akkumulátorok gond nélkül használhatóak az európai 18V XR gépekkel, a különbség csak az akkutöltők közt van.

Az alábbiakban tehát az európai 18V XR megnevezés bárhol behelyettesíthető a 20V Max*-szal.

Pár évvel a váltás után egyébként a Dewalt készített egy adaptert, amivel a régi 18V gépekhez csatlakoztatni lehetett a 20V Max* akksikat.

Dewalt akkumulátorok – technikai háttér

  • ToolConnect: a Dewalt okosszerszám képessége, hogy az akksik bluetooth technológiával információkat tudnak küldeni egy központi adatbázisba. Ez kifejezetten hasznos építkezéseken vagy más nagyfelhasználóknál, követni, karbantartani és kezelni sokkal könnyebb így a szerszámokat.
  • Flexvolt: a Dewalt nagyteljesítményű gépei 54V-os akkuról mennek. Mivel viszonylag kevés 54V-os gép van, de rengeteg 18V-os, rájöttek, hogy a vásárlók számára vonzóbb lenne, ha az 54V-os akksikkal működnének a 18V-os gépek is. Ennek eredménye képpen a Flexvolt 54V-os akksik jók a 18V-os gépekhez is, értelemszerűen 3-szor akkor kapacitással (pl. a Flexvolt 54V 4Ah-s akkumulátor 18V-os géppel 12Ah-t tud.)Ez a rendszer az amerikai piacon a 60V Max* / 20V Max* néven fut.

Dewalt 7.2V

A legkisebb akkumulátor a Dewalttól, elemlámpa, giroszkópos fúró-csavarozó használja, 1Ah a kapacitásuk. Amerikai piacon a Dewalt 8V Max* elnevezéssel árulják.

Dewalt 10.8V XR

Kompakt, de már ipari környezetben is használható teljesítményű akkucsalád. Fúró-csavarozókat, orrfűrészt, termométert, LED-lámpát kínál ezen a platformon a Dewalt.

1.3Ah, 2.0Ah, 3.0Ah kapacitással kínálnak 10.8V XR akkukat, a gépekhez az alapkészletben általában 2.0Ah-st adják.

Az eddigiek alapján talán nem meglepő, hogy Amerikában a Dewalt 12V Max* néven kell keresni ugyanezeket az akkukat.

dewalt 18V akkumulátor

Dewalt 14.4V XR

Az akkus gépek közt egészen biztosan a fúró-csavarozó a legelterjedtebb: a 14.4V XR platformon a Dewalt gyakorlatilag csak fúrógépeket kínál, abból viszont több, mint egy tucat különbözőt.

A kapacitás terén is széles a választék: 1.5Ah, 2.0Ah, 3.0Ah, 4.0Ah, 5.0Ah.

Dewalt 18V XR

Ez a Dewalt egyértelműen legfontosabb platformja. Körfűrészek, dekopírfűrészek, fúrók, csavarozók, multiszerszámok, csiszolók és vágók, lézeres szintezők, lámpák, kompresszorok és porszívók, oldalakon keresztül sorolja a 18V XR szerszámokat a katalógus.

Az akkukból is rengeteg méret kapható: 1.3Ah, 1.5Ah, 2.0Ah, 3.0Ah, 4.0Ah, 5.0Ah.

És ahogy a fenti bevezetőből már kiderült, Amerikában a Dewalt 20V Max* néven árulják ugyanezeket a termékeket.

Dewalt 36V

Kifejezetten a kerti szerszámgépekhez illeszkedő akku-család. Láncfűrész, lombfúvó, sövényvágó, fűnyíró, szegélynyíró és hasonló termékeket lát el egy ilyen akku.

Két verzióban árulják, a 4.0Ah-es az alap, de létezik egy Dewalt Pro Landscape 36V 6.0Ah-s akku is.

Amerikában a Dewalt 40V Max* néven kell keresni ezeket a termékeket.

Dewalt Flexvolt 54V / 18V akkumulátorDewalt 54V XR Flexvolt

Ahogy a Boschnál, úgy itt is a nagyvadak kategóriája. Betonfúrók, asztali körfűrészek, merülő- és gérvágófűrészek.

Mint a bevezetőben olvasható, az 54V XR Flexvolt akkuk kompatibilisek a 18V szerszámgépekkel, háromszoros kapacitással.

A Flexvolt akkumulátorok: 2.0Ah, 3.0Ah, 4.0Ah 54V-os gépekkel, illetve 18V-on ugyanezek az akksik rendre 6.0Ah, 9,0Ah és 12.0Ah kapacitással rendelkeznek.

Amerikában Dewalt Flexvolt 60V Max* néven árulják ezeket az akkukat.

Vélemény, hozzászólás?