Bosch – Dewalt – Makita – Metabo – Milwaukee akkus ütvefúrók tesztje

Öt akkus fúrógépet eresztett össze az OzToolTalk csapata, hogy kiderüljön, ki a király. (A Metabo.)

 

akkus-utvefurok.jpg

Ezek a gépek piacon vannak már egy ideje, de mivel még mindig elérhetőek a szerszámboltok kínálatában itthon is, ezért érdemes megnézni a tesztet és áttanulmányozni az eredményeket. A 2 részes videó megtekinthető a bejegyzés végén, vagy akár az OzToolTalk oldalán is.

A teszt résztvevői az ipari kategóriába tartoznak, jóval 100 ezer forint felett juthatunk hozzájuk – jelenleg a 120-160 ezres tartományban mozognak. Természetesen mind Li-ion akkus, a Bosch kivételével pedig mind szénkefe nélküli motorral készült. Két sebességi fokozatuk van (a Dewaltnak három), LED-es megvilágítást adnak, 18V-os feszültségen működnek, 4-5Ah-s akkumulátoruk van.

A versenyzők:

Bosch GSB 18VE-2LI

2.32kg, 4Ah-s akkuja volt a tesztben. Leghátul végzett, ami nem meglepő, mivel ez volt a legrégebbi konstrukció az öt fúrógépből. Különlegessége az ERC (Electronic Rotation Control), ami érzékeli, ha megszorul, elakad a fúró, és azonnal leállítja a motort, védve ezzel a szerszámot és a használó csuklóját is. Előnye még a robusztus felépítés, a gyors akkutöltés, viszont a betonfúrás közben nagyon vibrált.

 

Dewalt DCD995

2.24kg, 5Ah-s akkuval. Nem teljesített különösebben rosszul egy tesztben sem, de így is csak a 4. helyezett lett. (Csak 1 ponttal maradt le a Milwaukee mögött, ami annak köszönhető, hogy azon a piacon 5 éves garanciát ad a gyártó – enélkül holtverseny lett volna a 3. helyen.) Ennek a Dewaltnak 3 sebességfokozata van, míg a többi versenyzőnek csak kettő. A Bosch-hoz hasonlóan ez a gép is vibrált a betonfúrás közben, és lassan tölti az akkumulátort a gyári töltő. Megjegyzéseket kapott még az összeszerelési minőségre is.

 

Makita DHP481

2.53kg, 5Ah-s akkuval. Baromi erős a motorja (125Nm, szemben a többi 80-90Nm-essel), ehhez képest viszonylag jól bírja az akkuja (nyilván a nagyobb erő több energiát igényel). Látványosan könnyebb vele a munka, mint a hátrébb végzett társaival, az egymás mellé rakott videók magukért beszélnek. A kényelmi szempontoknál kicsit lehúzták, ezen múlott az első hely, így a Metabo után csak második lett.

 

Metabo SB18 LTX BL

2.28kg, 5.2Ah-s akku, a győztes. Erős, hatékony motor, könnyű, kényelmes kialakítás, és két extra funkció: egy mozdulattal leszedhető tokmány, és Impuls mód. Ez utóbbi különösen érdekes, más gyártó kínálatában nem is található ilyen: egy gombnyomással aktiválható, és a folyamatos forgatás helyett sok kis szakaszos forgással dolgozik a gép. Ezzel egyrészt a beragadt, elnyírt fejű csavarokat lehet kiszabadítani, másrészt olyan felületeket fúrni, amiken könnyen elcsúszik a fúrószár, mint például a csempe vagy az acélhenger. (A Toolstop videója remekül bemutatja az Impuls módot.)

 

Milwaukee M18 CPD

2.43kg, 4Ah. A Milwaukee volt az a gyártó, aki elsőként lépett nagyot az akkus csavarozók fejlesztésében, nélküle ez a kategória talán nem is létezne. Semmiben nem volt kiemelkedő, de különösebben gyenge pontja sincs. Az akkuja csak 4Ah-s, ráadásul lassabban is töltődik, mint a többieké. A Dewaltot egy ponttal verte meg, amit a gyártó extrém garanciális vállalásának köszönhet: 5 év a gépre, 2 év az akkura. Sajnos ezt az európai piacon nem vállalják be 🙂

 

A teszt

A teszt öt részből állt:

  1. A működési idő összehasonlítására gerendába fúrtak 38mm-es lyukakat, a sorrendet a lyukak száma határozta meg.

A gépek erejét a többi négy teszttel mérték:

  1. Fúrás fába. 10 lyukat fúrtak 38mm-es és 22mm-es auger bittel, a leggyorsabb nyert.
  2. Csavarbehajtás fába. 10 darab 12x90mm-es csavart hajtottak be a gerendába.
  3. Betonba fúrtak 6mm-es és 10mm-es fúrószárral.
  4. Acél HEA-profilba fúrtak 1/8”-os (~3mm) és 8mm-es fúrószárakkal.

Az eredmények:


A végső pontozáshoz három szempontot vettek még figyelembe a tesztek mellett:

  1. Kényelem – milyen nehéz a szerszám, jó-e a fogása, melegszik vagy vibrál-e használat közben, stb.
  2. Összeszerelési minőség – mennyire masszív, jó anyagokból készült-e, várhatóan mennyire lesz strapabíró.
  3. Extra funkciót – egy-egy jutalom pont járt azért is, ha valamelyik gép olyan téren domborított, ahol a többi nem: extra hosszú garancia, Impuls mód a Metabónál, 3. sebességfokozat a Dewaltnál és az ECR a Boschnál.

Mindezt összegezve így alakultak az eredmények:

És végül a videók.

Az első részben bemutatják a gépeket, majd lemennek a tesztek:

A második részben pedig jön az értékelés és az összegzés:

Vélemény, hozzászólás?