Fiskars: Red Dot Design Team of the Year 2020


A Red Dot az egyik legelismertebb terméktervezői díj, amit kiemelkedő ipari designért ki lehet érdemelni. Kiérdemelni nem is elég, jelentős pénzmozgások is szükségesek hozzá. A zsűri döntése alapján jelenleg egy termék háromféle Red Dot díjat kaphat: Best of the Best, Winner és Honourable mention.

1988 óta az egyedi termékek díjazása mellett minden évben kiosztják a Design Team of the Year díjat is, amit a konzisztensen kiemelkedő terméktervezési csoportmunkáért adják: eddig olyan csapatok kapták meg, mint az Apple, a Porsche vagy a Bosch.

 

 

Idén június 22-26. között rendezik meg a Red Dot Design Award eseményt, és ebben az évben a finn Fiskars nyerte el ezt a díjat.

Read more

Milwaukee akkus bontókalapács

Új akkus bontókalapácsot jelentett be a Milwaukee, amit már élőben is bemutatóznak.

Az MXF kalapács egy könnyű, jól hordozható, alacsony zaj- és vibráció-szintű akkus gép, ami a Milwaukee ígérete szerint felveszi a versenyt a légkalapácsokkal.

Read more

Wiha a Home Depot-ban

A Wiha Németország egyik legismertebb, és világszerte egyik legelismertebb szerszámgyártója. 1939-ben alapították Wuppertalban (ahol több más szerszámgyár is megtalálható), és nem kis szerepük volt abban, hogy a német szerszám a minőség és megbízhatóság szinonimája lett.

Az amerikai fórumokban rajonganak a Wiha szerszámokért, nincs vita abban, hogy a magas árfekvés mögött technológia és termékfejlesztés van, a cég szerszámai többször is elnyerték a RedDot és iF díjakat.

A Wihának világszerte 750 alkalmazottja van.

A Home Depot Amerika egyik legnagyobb áruházlánca. Több, mint 2300 üzletük van az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban. Csak szerszámokból évi 8.5 milliárd dollár a forgalmuk.

Ezért érdekes, hogy a Wiha Tools USA a Home Depot beszállítója lett. Egyelőre csak a webáruházba listáztak be 20 terméket, de várhatóan több is követi majd.

Általában a volumen emelések minőségromlással is járnak, a Wiha esetében is a növekedés ára már korábban is az volt, hogy Lengyelországba és Vietnámba vittek gyártást. A Home Depot méretéből adódóan várhatóan jelentős forgalomnövekedést hoz majd a Wihának ez a lehetőség, hosszú távon kiderül majd, hogy ennek milyen hatása lesz a termékekre.

Új Milwaukee vágókorongok

Úgy látszik, ez a vágókorongok hete, a Milwaukee is új termékeket jelentett be.

Az új korongokat fémek (acél, alumínium, ill. általános célú) vágásához tervezték, acél ötvözetből készültek, változó irányú fogazattal, a gyártó ígérete szerint sorjamentes vágással.

A korongok mérete 5 3/8″ -tól 14″-ig terjed majd, a kereskedőknél pár héten belül lesz elérhető.

Apex u-Guard bitek

A Concord Carpenter oldalán jött ki egy érdekes ismertető a Crescent Tools Apex u-Guard bitjeiről.

A forgómozgást végző gépeknél (például fúrók, csavarozók) munkavédelmi alapszabály, hogy használatuk közben nem szabad kesztyűt viselni, mivel a kesztyű esetleges becsípődése súlyos balesethez vezethet.

Sok területen munkavédelmi alapszabály a kesztyű viselése, mivel annak hiánya súlyos balesethez vezethet.

A Crescent Tool cégcsoporthoz tartozó Apex cég ennek a feloldására (is) kínál speciális biteket, amiknek a fejét egy műanyag henger borítja. Ez a henger fixen marad a bit forgása közben, eltakarja a balesetveszélyes forgó felületeket.

A bitek Philips, Torx és Robertson (négyzet alakú) fejjel kaphatóak, készletben pedig az Apex AlphaCASE szerszámtároló dobozával együtt is megvásárolható.

Ami miatt az alapvetően asztalos munkákkal foglalkozó Concord Carpenter számára is érdekes ez a termék, az nem elsősorban a felhasználó biztonsága, hanem a szerelt tárgyak épsége.

Ahogy írják, az autóiparban már régóta elérhetőek ehhez hasonló bitek, ott az elsődleges szempont az, hogy például fényezett vagy króm felületen ne keletkezzen sérülés. Egy hagyományos bittel elég könnyű kárt okozni egy járműben az utolsó simításoknál, akár amiatt, hogy első nem találnak bele a csavarba, akár a bit szárával karistolva.

Hasonlóan egy ház felújításánál például a frissen festett ajtókra a kilincsek felszerelésénél előjöhetnek a fenti problémák.

Mivel ez így némileg egy TV Shopos szuperkütyünek is tűnhet, amire még soha senki nem gondolt, de most megvásárolható csak itt, csak most, érdemes megjegyezni, hogy a a Carpenter blog tapasztalata szerint a bitek maguk nagyon jó minőségűek, jól fogják a csavarfejet, és érezhetően tartósak.

Új Jokari katalógus

Megjelent a Jokari 2020-as német-angol nyelvű katalógusa:

Jokari katalógus 2020

Jokari az egyik legnevesebb kábelszerszám gyártó, valamint egyike a kevés megmaradt európai gyártónak. Mindent Németországban terveznek és gyártanak, minőségi termékeket kínálnak, lefedve a kábelekkel kapcsolatos teljes munkafolyamatot: több, mint 80 szerszámtípus, kábelkések, blankolók és krimpelők több szá féle kábelhez és vezetékhez.

Makita 40VMax – az XGT platform

A Makita évek óta (konkrétan 15 éve) az LXT akkumulátorok köré építette gépeit, a 18V LXT több, mint 100 gépükkel kompatibilis. Más gyártókkal ellentétben a 18V LXT fölött nem volt magasabb besorolású akkucsalád, a 36V feszültségű akkuigény kiszolgálását két akkumulátor párosításával oldották meg eddig. Ami a Makita tulajdonosoknak egy főnyeremény volt, minél kevesebb akkutípus, annál jobb.

Tavaly év végén viszont a Makita bejelentette, hogy új, natív 40V-os termékcsaládot vezet be, ami az XGT nevet kapta. Az új akkumulátor és az új szerszámok (amik 40V Max néven futnak) nem lesznek kompatibilisek az LXT platformmal, csak annyit kínál a Makita, hogy egy LXT és XGT akkuk töltésére is alkalmas töltőt mutat be.

Read more