Csődbe ment a Sears

De nincs nagy baj.

Amerika egyik legismertebb szerszámmárkáját, a Craftsmant a Sears vezette be 1927-ben. A Sears az ország egyik legnagyobb üzletlánca, ráadásul az ő tulajdonosuk a Kmart lánc. A két cégnek összesen több mint 900 üzlete van. A csődeljárás nem feltétlenül vezet a Sears végleges megszűnéséhez, de az már biztosnak tűnik, hogy az év végéig legalább 140 üzletet bezárnak.

A Craftsman szerszámok évtizedeken át a megbízható közepes minőséget hozták, generációk nőttek fel úgy, hogy a Craftsman volt “a” szerszám számukra. Ennek oka egyrészt abból adódott, hogy rengeteg Sears üzlet volt jól megközelíthető helyen, könnyű volt hozzájutni, másrészt a szerszámokra a Sears valódi, számla nélküli élettartam garanciát adott, harmadrészt a kínálat egy jelentős részét Amerikában gyártották.

Az utóbbi években a minőség sajnos erősen visszaesett, jobbára Kínában gyártották a szerszámokat, és a problémákat még az élettartam garancia sem feledtette.

Ami miatt viszont nincs baj, az az, hogy a Stanely Black&Decker 2017 januárjában megvásárolta a Sears-től a márkanevet, és erős fejlesztésbe kezdett: nemrég jelentették be, hogy több, mint 1200 új termékkel jönnek ki, és a Sears elhagyásával már például a Lowe’s polcain is megjelenhettek ezek a szerszámok.

A Sears jelentőségéről jó képet ad az NBC news nekrológja: 1906-ban a kor legnagyobb alapterületű épületét építették meg (raktárnak), 1973-ban a chicagoi Sears Tower volt a világ legmagasabb épülete, 2000-ben pedig beléptek az online értékesítésbe.

Szóval minden rendben, a Craftsman megmenekült.

Vélemény, hozzászólás?